28 juni 2018

Alles wat je moet weten over leasen

Auto tips

Ben je toe aan een nieuwe auto? Dan heb je natuurlijk de keuze tussen kopen of leasen. Veel mensen weten niet precies waar ze aan toe zijn als ze gaan leasen en wat de voordelen nou precies zijn. Toch heeft het leasen van een auto grote voordelen. Het is dus goed om je hier eens in te verdiepen voor je de keuze maakt. Voor het leasen van een auto kun je bijvoorbeeld terecht bij A-Point.

Wat is leasen?

Het leasen van een auto zou je kunnen zien als het huren van een auto. Je spreekt een bepaalde periode af waarin je in een nieuwe auto kunt rijden en je betaalt hiervoor een bedrag per maand. In dit bedrag zijn allerlei kosten inbegrepen, zoals afschrijvingen, verzekeringen, belastingen, reparatie en onderhoud. De brandstof en eventuele verkeersboetes betaal je wel zelf.

Financial lease of operational lease

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen financial lease en operational lease. Het grootste verschil tussen beide vormen is dat je bij financial lease de economische eigenaar van de auto wordt. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Het gevolg hiervan is dat bij operational lease kosten zoals wegenbelasting, verzekeringen en onderhoud bij de prijs zijn inbegrepen. Bij financial lease zul je deze zaken zelf moeten regelen.

Zakelijk of privé leasen

Ben je een ondernemer en wil je gaan leasen? Dan heb je de keuze tussen zakelijk of privé leasen. Bij private lease kun je je zakelijk gereden kilometers boekhoudkundig verrekenen. Je kunt namelijk een bepaald bedrag per kilometer aftrekken van de belasting. Kilometers die je privé rijdt, kunnen natuurlijk niet worden afgetrokken. Hierbij is er ook geen sprake van fiscale bijtelling. Bij zakelijk leasen is er wel sprake van fiscale bijtelling. Alleen als je minder dan 500 kilometer per jaar voor privé doeleinden rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. De bijtelling bestaat uit 4% van de cataloguswaarde als je geen CO2-uitstoot hebt, anders is dit 22%.

Voordelen van leasen

Een van de voordelen van leasen is het feit dat je een vast maandbedrag hebt waar alles in zit. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan als er reparaties of onderhoudswerkzaamheden moeten worden gepleegd. Bovendien heb je geen groot bedrag aan spaargeld nodig, je betaalt namelijk in maandelijkse termijnen. Ook hoef je je geen zorgen te maken over het verkopen of inruilen van je auto. Dit scheelt dus weer een hoop gedoe.

Nadelen van leasen

Er zitten ook een aantal nadelen aan het leasen van een auto. Zo ga je bijvoorbeeld een financiële verplichting aan waar je niet zomaar onderuit kunt komen. Ook is het lastig om in te schatten hoeveel kilometers je gaat rijden. Bovendien ben je geen eigenaar van de auto, dus je kunt hem niet zomaar uitlenen. Tot slot bouw je geen schadevrije jaren op bij de verzekering.

Geen reacties op Alles wat je moet weten over leasen

Have your say