13 oktober 2013

Functie van een PCB in een navigatiesysteem

Navigatie hardware

Voordat een dergelijk klein apparaat als een GPS ontwikkeld is gaan er heel wat proeven aan vooraf voordat het uiteindelijke model op de PCB assemblage afdeling in elkaar gezet wordt. Op deze afdeling worden volgens tekening de benodigde componenten gebogen, geknipt en geplaatst. Er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in PCB assemblage, zoals Key Elektronica. Vervolgens worden de bedrading en de koelplaten gesoldeerd. Als de software geladen is kunnen de functionele testen plaatsvinden en krijgt de uiteindelijke GPS zijn serienummer.

Een navigatiesysteem of GPS ontvangt zijn informatie van de satelliet met een GPS-module. Deze informatie wordt omgezet door de PCB en de navigatiesoftware in de leesbare informatie die wij tenslotte op het beeldscherm zien verschijnen.

Wat is een PCB?
PCB is de afkorting van Printed Circuit Board maar noemen we in de volksmond kortweg printplaat of Print Montage Eenheid (PME). Deze kaart is een dunne plak gemaakt van glasvezel en epoxyhars en is voorzien van een netwerk van soldeergaatjes en geleidebaantjes ook wel gedrukte bedrading of sporen genoemd. Een dergelijke voorgedrukte bedradingskaart verbindt de elektronische componenten met elkaar en heeft het doorgeven van informatie als doel.

Printplaten kunnen gelang naar hun functie bestaan uit een enkele laag of uit meerdere lagen. Bij meervoudige lagen spreken we van een bi- of multilayer waarbij het aantal lagen tot 24 stuks kan oplopen. Het printboardje in uw GPS is een eenvoudig enkellaags plaatje en is slechts enkele vierkante centimeters groot.

Geen reacties op Functie van een PCB in een navigatiesysteem

Have your say